Gebiologeerd in de wetenschap over gedragsverandering

Wij (David en Miranda) leerden elkaar kennen als flatgenoten in Amsterdam-Oost. We waren allebei aan het promoveren als onderzoekers aan de universiteit en waren dan ook bekend met doorwerken tot in de late uurtjes. Hierdoor werd het voor ons lastig om sociale contacten te onderhouden en gezond te blijven. We werden een stel kluizenaars waar de pizzakoeriers kind aan huis waren. Dat was geen doen zo. We wilden een betere balans vinden tussen werk en vrije tijd en besloten ons te verdiepen in de literatuur van gedragsverandering en gewoontevorming

Stap voor stap raakten we gebiologeerd in de wetenschap van de gedragsverandering en zo ontdekten we de enorme potentie die deze informatie voor iedereen zou kunnen hebben. Waarom was deze informatie nog niet voor het grote publiek beschikbaar? Met Neuro Habits willen we onze ervaringen, expertise, en de wetenschappelijke theorieën over gedragsverandering op een toegankelijke manier overbrengen naar iedereen die niet langer de slaaf wil zijn van zijn eigen gewoonten. 

David Maij

David’s fascinatie voor de wetenschap begon al toen hij nog erg jong was en steevast aangaf ‘uitvinder’ te willen worden (met Willie Wortel als zijn grootste voorbeeld). Na een aantal jaar geabonneerd te zijn op De Kijk (een populair wetenschappelijk tijdschrift voor jongeren), mocht hij op zijn 19e zelf beginnen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als student Psychologie

Nadat hij zijn bachelor had gehaald in de richting Brein & Cognitie. Tijdens zijn studie bleef hij betrokken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar hij het verslavingsgedrag van Cannabis- en tabakverslaafde adolescenten onderzocht. Inmiddels werkt hij als promovendus en docent aan de Universiteit van Amsterdam. 

Miranda Smit

Miranda raakte tijdens haar studie psychologie geïnteresseerd in het brein en gedrag en vooral wat voor gevolgen afwijkingen in de hersenen voor het gedrag kunnen hebben. Zo heeft ze tijdens haar bachelor onderzocht of er verschillen in hersenactiviteit waarneembaar zijn tussen rokers en niet-rokers. Na haar bachelor heeft Miranda de master neuropsychologie (Cum Laude) afgerond en gewerkt als neuropsycholoog bij een gezondheidsinstelling.

Momenteel promoveert en doceert ze aan de Universiteit Utrecht. Miranda onderzoekt en behandelt de gevolgen van patiënten die te kampen hebben gehad met een hersenbloeding. Dit heeft haar nog meer inzicht verschaft in de fascinerende relatie tussen brein en gedrag en die wil ze maar wat graag overbrengen. 

Janna Dragt

Janna kwam via een omweg bij psychologie terecht. Na een jeugd tussen mensen met psychiatrische problematiek in het verzorgingstehuis van haar ouders, wist ze zeker dat zij iets anders wilde doen in haar leven. Ze ging aan de slag als gediplomeerd instructrice in de paardensport en begon later haar eigen hotel. Door het lesgeven ontdekte Janna dat veel mensen het moeilijk vinden om consequent iedere dag te trainen, ondanks oprecht enthousiasme en gedrevenheid. Ze begon zich af te vragen waarom motivatie alleen niet voldoende is om je gedrag te veranderen of vol te houden. Zelfs als je het echt wilt, zoals stoppen met roken of afvallen.

Om hier antwoord op te krijgen ging ze Psychologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Als sociaal psychologe is Janna geïnteresseerd in de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Dus welk gedrag lokt de omgeving uit en, belangrijker, hoe kun je die omgeving gebruiken zodat het gewenste gedrag vanzelfsprekend wordt? Met andere woorden hoe kun je je omgeving inzetten om je doelen te bereiken.

Lotte Brinkhof

Lotte raakte tijdens haar bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam geïnteresseerd in de werking van het brein en hoe dit zich relateert tot dagelijkse gedragingen. Begin 2017 heeft ze bij het Swammerdam Institute for Life Sciences onderzoek gedaan naar de verwerking van visuele prikkels en hoe dit beïnvloed wordt door de mate van alertheid.

Aangezien Lotte een bredere ambitie had dan alleen wetenschapper te worden, besloot zij de master Brain & Cognition in Society aan de Universiteit van Amsterdam te volgen, om zo inzicht te krijgen in het toepassen van haar kennis in de maatschappij. Zo verscheen haar opiniestuk over het effect van afleidingen op snackgedrag in Het Parool. Lotte wil haar kennis, achtergrond en enthousiasme inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wisselwerking tussen gedrag en maatschappij.