Thuis leren corona

Coaching voor artsen – een traject op basis van breinassessment

We moeten de feiten onder ogen zien: één op de vier artsen in opleiding tot specialist (AIOS) overweegt te stoppen met de opleiding. De druk in het ziekenhuis is namelijk hoog. Jonge artsen moeten vaak gehaast werken, onbetaald overwerken, kunnen onvoldoende pauze houden en moeten in hun ‘vrije tijd’ regelmatig aan hun opleiding zitten. De druk heeft tot gevolg dat het ziekenhuis vaak een personeelsprobleem heeft. Tien procent van de AIOS & ANIOS (de N staat hier voor ‘niet’) heeft namelijk een burn-out gehad of zit nú thuis vanwege stress1.

 

De hoge werkdruk is niet nieuw; er staat al jaren druk op de zorg vanwege personeelstekort2. De afgelopen tijd is de druk extra hoog geweest door corona3 en het ziet er naar uit deze druk alleen maar hoger gaat worden vanwege de aankomende vergrijzing4. Daarom is het juist nú cruciaal dat we vitale artsen opleiden en behouden. Gelukkig zijn er ziekenhuizen die dat inzien en daar werk van willen maken. Het Amsterdam UMC heeft hiervoor de samenwerking gezocht met BrainsFirst en ons (Neuro Habits). In deze blog beschrijf ik hoe we het Amsterdam UMC ondersteunen door middel van coaching op basis van het breinprofiel van AIOS.

 

Sinds januari 2021 ondersteunen wij honderden AIOS die werken bij het Amsterdam UMC door middel van coaching. Het traject bestaat uit twee onderdelen. Eerst meet BrainsFirst de eigenschappen van het brein, waarmee ze het breinprofiel van AIOS in kaart brengen. Door aan te sluiten bij de unieke eigenschappen van het brein kunnen we de vitaliteit van AIOS nog effectiever verbeteren met coaching.

 

 

Meten – het breinprofiel in kaart brengen

Ieder brein is uniek en stress neemt toe naarmate de mismatch tussen het brein van de AIOS en de uitdagingen van de omgeving groter is. Omdat we deze stress willen verminderen moeten we eerst achterhalen wanneer het brein van een AIOS optimaal functioneert. Daarvoor spelen AIOS meerdere brain-based assessment games: de NeurOlympics. Deze spellen zijn ontwikkeld door breinwetenschappers van BrainsFirst. Tijdens het assessment worden meerdere eigenschappen van het brein getest, zoals de cognitieve controle, aandacht en het werkgeheugen. Deze spellen worden al toegepast om luchtverkeersleiders en profvoetballers te selecteren, maar nu ook om de vitaliteit van AIOS te bevorderen.

 

Op basis van de game ontvangt de AIOS een rapportage over de specifieke eigenschappen van hun brein, wat ze inzicht geeft in de sterke kanten en valkuilen van hun brein. Want wat als je als arts snel moet wisselen tussen verschillende taken, maar jouw brein functioneert optimaal als je je op één ding concentreert? Hoe ga je er mee om als er in je omgeving veel afleiding is, maar jij daar helemaal niet tegen kunt? Met de inzichten van het breinprofiel op zak, wordt er in de coaching gericht gewerkt aan de vitaliteit van de AIOS.

 


Eén van de spellen van de NeurOlympics. Klik hie
r voor een voorproefje.

 

Verbeteren – gedrag veranderen op basis van het breinprofiel

Het profiel kan bijvoorbeeld aangeven dat een AIOS met veel precisie en controle handelt. Dat kan goed tot zijn recht komen in het ziekenhuis, waar kwaliteit vaak voorop staat. Wanneer je kwaliteit echter te hoog in het vaandel hebt staan komt het werk niet af. Het gevaar kan ontstaan dat je geen pauze neemt en overwerkt, wat leidt tot meer stress, minder energie en op de lange termijn tot burn-outklachten. In zo’n geval gaan we in de coaching aan de slag met timemanagement. Het prioriteren van taken geeft vaak de ruimte om werktijd weer werktijd te laten zijn en vrije tijd weer vrije tijd.

 

“Ik vond het een hele leerzame ervaring. Het voegt echt wat toe. Het is super interessant om erachter te komen dat je in korte tijd best wel iets aan je gedrag kunt veranderen; op een manier die merkbaar is voor mezelf en m’n omgeving.” – Anonieme AIOS

 

Anderen zijn juist geneigd om snel te handelen. Zij krijgen erg veel gedaan op een werkdag en dat is praktisch, gezien de drukte in het ziekenhuis. De kans op het maken van fouten wordt hierdoor alleen wel groter. In de coaching gaan we dan aan de slag om doelbewust te vertragen op momenten dat kwaliteit boven kwantiteit zou moeten gaan.

 

“Dit was heel nuttig. Je stelt me vragen die ik mezelf eigenlijk nooit stel. Dit dwingt me om concreet te worden met de dingen die ik al langer wil veranderen.” – Derdejaars AIOS Interne Geneeskunde

 

Coaching – gepersonaliseerde hulp

Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijke 1-op-1 aanpak het effectiefst is om met stress- en burn-outklachten om te gaan4. Persoonsgerichte hulp heeft een Return on Investment (ROI) van 400%-900% en betaalt zich dus ruimschoots uit5. Hoe komt het dat coaching zo goed kan werken en zoveel effectiever is dan gerichte trainingen?

Dat komt omdat coaching maatwerk is, volledig afgestemd op de persoonlijke situatie van de AIOS. Naast een uniek brein heeft iedereen ook eigen behoeftes en andere manieren om met situaties om te gaan. Daarnaast heeft iedere afdeling een eigen cultuur en iedere AIOS een eigen privésituatie. Wanneer AIOS geconfronteerd worden met een bepaald probleem, moet de oplossing zo goed mogelijk passen bij hun belevingswereld. De AIOS zijn de experts van hun eigen leven. Wij zijn experts op het gebied van gedragsverandering. Samen komen we tot een unieke oplossing. Dát is de kracht van coaching.

 

Gewoontevorming – voor een blijvend effect

In essentie moet je om vitaler te worden, je gedrag verbeteren. Om dat te doen moet je gezonde gewoontes vormen of ongezonde doorbreken. Gewoontevorming is de heilige graal van gedragsverandering en de sleutel naar het duurzaam verbeteren van vitaliteit.

Om gewoontes te vormen en doorbreken staat de 7-STAPPEN-methode centraal in onze coaching. Elke stap binnen deze methode is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over gedragsverandering.

 

 

Veel AIOS hebben bijvoorbeeld moeite met het stellen van grenzen. Zij zitten immers in een afhankelijke positie waarbij ze worden beoordeeld door hun begeleiders. In de sessies proberen we dan eerst het gedrag te snappen. We zetten een eerste kleine stap, bijvoorbeeld het voornemen om de volgende keer te vragen of je wat tijd mag nemen om over het verzoek na te denken. Vanaf de eerste sessie loopt iemand met een concreet plan weg. Tijdens het traject evalueren we op het gedrag en schaven we het plan bij. Tussen de sessies wordt tijd genomen, al hoeft het een coachingtraject niet lang te duren: 3-5 sessies is vaak voldoende om een belangrijke stap te zetten naar een vitaal leven6.

 

De komende twee jaar coachen we ruim 300 AIOS van het Amsterdam UMC. Tot nu toe doen we dat met succes. AIOS beoordelen het traject met een 4,1 uit 5. Naar verwachting hebben we 5 burn-outs voorkomen (o.b.v. een schatting van 5%, zie Salminen, 20217).

 

Ons doel is om de samenleving gezonder en toekomstbestendiger te maken, vandaar dat we hier ook graag andere zorginstellingen bij betrekken. Onze coaching kan echter ook toegepast worden in andere sectoren, zo coachen wij tientallen zij-instromers bij Echt Onderwijs. Wij zetten graag samen met jouw organisatie de eerste stap op weg naar een duurzame, positieve verandering.

 

Geïnteresseerd? Lees dan hier onze brochure of neem contact met ons op door een e-mail te sturen of een vrijblijvend Zoomgesprek in te plannen.

 

Bronnen

1 = De Jonge Specialist
2 = NOS
3 = Inspectie Gezondheidszorg
4 = Zorg voor Beter Kennisplein
5 = Hampson, E., & Siegel, S. (2017). Mental Health and Employers: The Case for Investment. Monitor Deloitte.
6 = de Haan, E. (2021). What Works in Executive Coaching: Understanding Outcomes Through Quantitative Research and Practice-Based Evidence. Routledge.
7 = Salminen, S. (2021). “Back on the right track”. Rehabilitees’ and their spouses’ experiences of burnout and recovery. Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2021, 103 p.

 

 

Ben je ook benieuwd wat Neuro Habits voor jou, je collega’s of je leerlingen kan betekenen? Kijk gerust even rond op onze site of neem contact op

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Hannelore Hemeltjen

Onderwijskundige

Hannelore Hemeltjen is al meer dan 25 jaar docent aardrijkskunde en een ervaren trainer in het onderwijs. Nadat ze de master Learning & Innovation succesvol heeft afgerond is ze 4 jaar lang onderwijskundig leider geweest in het VO. Haar passie ligt bij lesgeven en didactiek. Ze richt ze zich nu, naast het lesgeven in het VO, op het begeleiden en trainen van docenten en teams, die hun onderwijs willen versterken. Hannelore is vriendelijk, doeltreffend, enthousiast en kan goed luisteren.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Didactiek

Veranderkundige procesbegeleiding

hannelore

Erik Groot Koerkamp

Onderwijsexpert

Hij is al zijn hele werkzame leven in het onderwijs werkzaam op allerlei plekken en is zeker niet van plan over een paar jaar met pensioen te gaan. Daardoor is het echt je leven lang leren. Hij neemt je graag mee naar talentontwikkeling, formatief handelen, onderzoekend leren en groei-mindset. Erik is creatief, bevlogen en altijd nieuwsgierig.

Gespecialiseerd in

Onderwijsvernieuwing

Reflecteren

Differentiatie

erik-groot-koerkamp-removebg-preview

Neuro Habits gebruikt cookies om uw ervaring op onze site te optimaliseren. Door verder te gaan op onze site gaat u akkoord met ons privacybeleid en de cookies die wij verwerken.

Ronald Flohil, MSc.

Arbeid- en organisatiepsycholoog

Ronald heeft een fascinatie voor menselijk gedrag. Logisch, want hij is Arbeid- en Organisatiepsycholoog. Tijdens zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in Coaching & Vitaliteit binnen organisaties. Hij komt snel tot de kern en werkt oplossingsgericht om tot blijvende gedragsverandering te komen. Ronald is energiek, vriendelijk en analytisch. 

Gespecialiseerd in

Coaching

Vitaliteit

Gedragsverandering

Neuro_Habits_Ronald

Drs. Loes Kreemers

Duurzaamheidspsycholoog

Loes is gespecialiseerd in groen gedrag. Ze is projectleider en onderzoeker bij het lectoraat psychologie voor een duurzame stad bij de Hogeschool van Amsterdam. Hier doet ze onderzoek naar de gedragsverandering die van belang is voor de transitie naar een duurzame maatschappij. Loes studeerde sociale psychologie om te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar gedragsverandering en zelf-compassie. Loes helpt beleidsmakers om duurzame keuzes aantrekkelijk te maken voor breder publiek en adviseert Neuro Habits bij casussen die gaan over groen gedrag.

Gespecialiseerd in

Duurzaamheid

Groen gedrag

Arbeid & Organisatie

neuro-habits-4

Dr. Inge Wolsink

Arbeid en organisatie psycholoog

Sociaal, slim, gepassioneerd en creatief. Inge is gepromoveerd als arbeid & organisatie psychologe en deed onderzoek naar proactief gedrag en creativiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar promotie-traject ondervond ze zelf de consequenties van hevige stress. Tijdens haar herstel specialiseerde ze zich in de wetenschap achter stress, en volgde een opleiding tot yoga docent in India. Nu helpt ze organisaties en particulieren om op een gezonde manier creativiteit en effectiviteit te bevorderen, en stress te signaleren en reduceren.

Gespecialiseerd in

Stress

Creativiteit

Mindfulness

animatie-website-inge_004

Jay Borger, MSc.

Biopsycholoog

Jay is afgestudeerd als psychobioloog en altijd gepassioneerd geweest over hoe je wetenschappelijke kennis kan gebruiken om mensen fitter en gezonder te maken. Tijdens zijn studiejaren kreeg hij snel door dat er veel informatie is die niet wordt toegepast in de praktijk. Bij Neuro Habits draagt hij zijn kennis over naar de praktijk. Jay is vriendelijk, zorgvuldig en gedreven en staat altijd open voor een gesprek.

Gespecialiseerd in

Gezond gedrag

Slaap

Stress

jay

Drs. Daniël H. D. Maij

Psychiater / adviseur

Daniël is de broer van David. Hij is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft advies vanuit zijn functie als psychiater bij de GGZ-instellingen Parnassia en Antes. Daniël is gespecialiseerd en opleider in de verslavingspsychiatrie en weet zodoende ook alles van gewoontevorming. Daniël’s advies wordt altijd ingewonnen bij verslavingsproblematiek of bij het gebruik van medicijnen. Dit is belangrijk, want psychologen hebben geen geneeskunde gestudeerd en psychiaters wel.

Gespecialiseerd in

Geneeskunde

Arts

Verslaving

Roos Hijner, MSc.

Gedragspsycholoog

Roos wilde vroeger astronaut worden, maar besloot met beide benen op de grond te blijven staan en studeerde af als Psycholoog Arbeid & Gezondheid. Ze is het liefst dagelijks bezig met onderwerpen die er echt toe doen op het snijvlak van mens, welbevinden op het werk en leven lang ontwikkelen. Je mag haar dan ook altijd wakker maken voor een goed gesprek over motivatie, vitaliteit, werkplezier en onderwijs. Roos is bevlogen, nieuwsgierig, betrokken en enthousiast.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Vitaliteit

Werkgeluk

Neuro_Habits_Roos

Dr. Sanne de Wit

Klinisch psycholoog / adviseur

Dr. Sanne de Wit is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft onafhankelijk advies vanuit haar functie als universitair hoofddocent en gewoonteonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van Zelfi, de mobiele applicatie waarmee we onderwijsinstellingen helpen zodat leerlingen en studenten betere leren plannen, reflecteren en concentreren.

Gespecialiseerd in

Klinische psychologie

Gewoontevorming

Zelfi

sanne_gif

Dr. David L. R. Maij

Neuropsycholoog

David komt uit een onderwijsgezin en raakte gebiologeerd door de psychologie van leren en gedragsverandering. David is psycholoog NIP, haalde masters in klinische gezondheidspsychologie en cognitieve neurowetenschappen en promoveerde in de gedragswetenschappen. Zijn passies liggen bij gezondheidsgedrag en het onderwijs. David is kritisch, creatief en vriendelijk. Moeilijke dingen legt hij je makkelijk uit.

Gespecialiseerd in

Gewoontevorming

Onderwijs

Brein

david
Stel ons een vraag
Stel nu je vraag via Whatsapp
Hi! 👋
Hoe kunnen wij helpen?