We moeten de feiten onder ogen zien: één op de vier artsen in opleiding tot specialist (AIOS) overweegt te stoppen met de opleiding. De druk in het ziekenhuis is namelijk hoog. Jonge artsen moeten vaak gehaast werken, onbetaald overwerken, kunnen onvoldoende pauze houden en moeten in hun ‘vrije tijd’ regelmatig aan hun opleiding zitten. De druk heeft tot gevolg dat het ziekenhuis vaak een personeelsprobleem heeft. Tien procent van de AIOS & ANIOS (de N staat hier voor ‘niet’) heeft namelijk een burn-out gehad of zit nú thuis vanwege stress1.
De hoge werkdruk is niet nieuw; er staat al jaren druk op de zorg vanwege personeelstekort2. De afgelopen tijd is de druk extra hoog geweest door corona3 en het ziet er naar uit deze druk alleen maar hoger gaat worden vanwege de aankomende vergrijzing4. Daarom is het juist nú cruciaal dat we vitale artsen opleiden en behouden. Gelukkig zijn er ziekenhuizen die dat inzien en daar werk van willen maken. Het Amsterdam UMC heeft hiervoor de samenwerking gezocht met BrainsFirst en ons (Neuro Habits). In deze blog beschrijf ik hoe we het Amsterdam UMC ondersteunen door middel van coaching op basis van het breinprofiel van AIOS.
Sinds januari 2021 ondersteunen wij honderden AIOS die werken bij het Amsterdam UMC door middel van coaching. Het traject bestaat uit twee onderdelen. Eerst meet BrainsFirst de eigenschappen van het brein, waarmee ze het breinprofiel van AIOS in kaart brengen. Door aan te sluiten bij de unieke eigenschappen van het brein kunnen we de vitaliteit van AIOS nog effectiever verbeteren met coaching.
Meten – het breinprofiel in kaart brengen
Ieder brein is uniek en stress neemt toe naarmate de mismatch tussen het brein van de AIOS en de uitdagingen van de omgeving groter is. Omdat we deze stress willen verminderen moeten we eerst achterhalen wanneer het brein van een AIOS optimaal functioneert. Daarvoor spelen AIOS meerdere brain-based assessment games: de NeurOlympics. Deze spellen zijn ontwikkeld door breinwetenschappers van BrainsFirst. Tijdens het assessment worden meerdere eigenschappen van het brein getest, zoals de cognitieve controle, aandacht en het werkgeheugen. Deze spellen worden al toegepast om luchtverkeersleiders en profvoetballers te selecteren, maar nu ook om de vitaliteit van AIOS te bevorderen.
Op basis van de game ontvangt de AIOS een rapportage over de specifieke eigenschappen van hun brein, wat ze inzicht geeft in de sterke kanten en valkuilen van hun brein. Want wat als je als arts snel moet wisselen tussen verschillende taken, maar jouw brein functioneert optimaal als je je op één ding concentreert? Hoe ga je er mee om als er in je omgeving veel afleiding is, maar jij daar helemaal niet tegen kunt? Met de inzichten van het breinprofiel op zak, wordt er in de coaching gericht gewerkt aan de vitaliteit van de AIOS.
Eén van de spellen van de NeurOlympics. Klik hier voor een voorproefje.
Verbeteren – gedrag veranderen op basis van het breinprofiel
Het profiel kan bijvoorbeeld aangeven dat een AIOS met veel precisie en controle handelt. Dat kan goed tot zijn recht komen in het ziekenhuis, waar kwaliteit vaak voorop staat. Wanneer je kwaliteit echter te hoog in het vaandel hebt staan komt het werk niet af. Het gevaar kan ontstaan dat je geen pauze neemt en overwerkt, wat leidt tot meer stress, minder energie en op de lange termijn tot burn-outklachten. In zo’n geval gaan we in de coaching aan de slag met timemanagement. Het prioriteren van taken geeft vaak de ruimte om werktijd weer werktijd te laten zijn en vrije tijd weer vrije tijd.
“Ik vond het een hele leerzame ervaring. Het voegt echt wat toe. Het is super interessant om erachter te komen dat je in korte tijd best wel iets aan je gedrag kunt veranderen; op een manier die merkbaar is voor mezelf en m’n omgeving.” – Anonieme AIOS
Anderen zijn juist geneigd om snel te handelen. Zij krijgen erg veel gedaan op een werkdag en dat is praktisch, gezien de drukte in het ziekenhuis. De kans op het maken van fouten wordt hierdoor alleen wel groter. In de coaching gaan we dan aan de slag om doelbewust te vertragen op momenten dat kwaliteit boven kwantiteit zou moeten gaan.
“Dit was heel nuttig. Je stelt me vragen die ik mezelf eigenlijk nooit stel. Dit dwingt me om concreet te worden met de dingen die ik al langer wil veranderen.” – Derdejaars AIOS Interne Geneeskunde
Coaching – gepersonaliseerde hulp
Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijke 1-op-1 aanpak het effectiefst is om met stress- en burn-outklachten om te gaan4. Persoonsgerichte hulp heeft een Return on Investment (ROI) van 400%-900% en betaalt zich dus ruimschoots uit5. Hoe komt het dat coaching zo goed kan werken en zoveel effectiever is dan gerichte trainingen?
Dat komt omdat coaching maatwerk is, volledig afgestemd op de persoonlijke situatie van de AIOS. Naast een uniek brein heeft iedereen ook eigen behoeftes en andere manieren om met situaties om te gaan. Daarnaast heeft iedere afdeling een eigen cultuur en iedere AIOS een eigen privésituatie. Wanneer AIOS geconfronteerd worden met een bepaald probleem, moet de oplossing zo goed mogelijk passen bij hun belevingswereld. De AIOS zijn de experts van hun eigen leven. Wij zijn experts op het gebied van gedragsverandering. Samen komen we tot een unieke oplossing. Dát is de kracht van coaching.
Gewoontevorming – voor een blijvend effect
In essentie moet je om vitaler te worden, je gedrag verbeteren. Om dat te doen moet je gezonde gewoontes vormen of ongezonde doorbreken. Gewoontevorming is de heilige graal van gedragsverandering en de sleutel naar het duurzaam verbeteren van vitaliteit.
Om gewoontes te vormen en doorbreken staat de 7-STAPPEN-methode centraal in onze coaching. Elke stap binnen deze methode is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over gedragsverandering.
Veel AIOS hebben bijvoorbeeld moeite met het stellen van grenzen. Zij zitten immers in een afhankelijke positie waarbij ze worden beoordeeld door hun begeleiders. In de sessies proberen we dan eerst het gedrag te snappen. We zetten een eerste kleine stap, bijvoorbeeld het voornemen om de volgende keer te vragen of je wat tijd mag nemen om over het verzoek na te denken. Vanaf de eerste sessie loopt iemand met een concreet plan weg. Tijdens het traject evalueren we op het gedrag en schaven we het plan bij. Tussen de sessies wordt tijd genomen, al hoeft het een coachingtraject niet lang te duren: 3-5 sessies is vaak voldoende om een belangrijke stap te zetten naar een vitaal leven6.
De komende twee jaar coachen we ruim 300 AIOS van het Amsterdam UMC. Tot nu toe doen we dat met succes. AIOS beoordelen het traject met een 4,1 uit 5. Naar verwachting hebben we 5 burn-outs voorkomen (o.b.v. een schatting van 5%, zie Salminen, 20217).
Ons doel is om de samenleving gezonder en toekomstbestendiger te maken, vandaar dat we hier ook graag andere zorginstellingen bij betrekken. Onze coaching kan echter ook toegepast worden in andere sectoren, zo coachen wij tientallen zij-instromers bij Echt Onderwijs. Wij zetten graag samen met jouw organisatie de eerste stap op weg naar een duurzame, positieve verandering.
Geïnteresseerd? Lees dan hier onze brochure of neem contact met ons op door een e-mail te sturen of een vrijblijvend Zoomgesprek in te plannen.
Bronnen
1 = De Jonge Specialist
2 = NOS
3 = Inspectie Gezondheidszorg
4 = Zorg voor Beter Kennisplein
5 = Hampson, E., & Siegel, S. (2017). Mental Health and Employers: The Case for Investment. Monitor Deloitte.
6 = de Haan, E. (2021). What Works in Executive Coaching: Understanding Outcomes Through Quantitative Research and Practice-Based Evidence. Routledge.
7 = Salminen, S. (2021). “Back on the right track”. Rehabilitees’ and their spouses’ experiences of burnout and recovery. Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2021, 103 p.