geit-blog-3

Drie burn-outs in vier maanden; onze aanpak aan de hand van een stepped care programma

Drie burn-outs in vier maanden, wat gaat er mis? We krijgen vaak de vraag ‘wat doen jullie nu precies?’. Daarom leek het ons handig om een voorbeeld te geven. Een jaar geleden klopte de HR-manager van een bedrijf aan onze

We krijgen vaak de vraag ‘wat doen jullie nu precies?’. Daarom leek het ons handig om een voorbeeld te geven. Een jaar geleden klopte de HR-manager van een bedrijf aan onze deur via ons contactformulier. Zij hadden de afgelopen vier maanden maar liefst drie werknemers (van de 30) die waren uitgevallen door burn-out klachten. Aan ons de vraag om de werkdruk van de werknemers eens onder de loep te nemen.

Voor dat soort vragen hebben we een vaste aanpak. Dat begint met een grondige inventarisatie van het probleem.

 • We spreken met werknemers uit verschillende lagen om de bedrijfscultuur te snappen.
 • We nemen contact op met de werknemers die een burn-out hebben om meer te weten te komen over de oorzaak.
 • We maken gebruik van verschillende metingen:
  • We meten het stressniveau van werknemers en vergelijken deze met een normgroep.
  • Werknemers krijgen een app waarop ze op een knop moeten drukken wanneer ze veel stress voelen.

Uit de inventarisatie zijn toen drie belangrijke problemen naar voren gekomen:

 1. Opstapelende werkdruk.
  Doordat er geen geschikte vervanger was gevonden toen de eerste werknemer was uitgevallen door burn-out klachten, werd de klap opgevangen door andere werknemers.
 2. Het werk is nooit af.
  Ondanks de lange dagen op kantoor hadden de werknemers het gevoel dat ze hun werk nooit afkregen. Ze werkten door in pauzes en in hun ogen waren de meetings te lang en kwam er te vaak informatie aan bod die voor hen onbelangrijk was. Het piekmoment van stress was volgens de metingen ook precies na de meetings.
 3. Geen beleid voor het bewaken van aandacht en concentratie.
  Veel werknemers (en waarschijnlijk jouw collega’s ook) hebben altijd hun mail en notificaties openstaan. Hierdoor ben je constant aan het multi-tasken en meer bezig met kleine bezigheden dan met de grotere belangrijke taken. Daarnaast werkte iedereen in een open kantoortuin, waardoor werknemers elkaar onbedoeld veel afleidde. (Zie bijvoorbeeld dit grappige artikel in het NRC.)

Hierop hebben wij vier verschillende interventies voorgesteld:

 1. Een deadline voor het managementteam om werknemers die (tijdelijk) uitvallen snel te vervangen.
 2. Een 360 graden feedback systeem, waarmee werknemers elkaar gemakkelijk feedback kunnen geven. Zo wordt snel duidelijk welke meetings en procedures onnodig zijn.
 3. Een stepped care programma. Stepped care houdt in dat niet iedereen dezelfde behandeling krijgt. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer hulp nodig dan anderen.
  1. Alle werknemers moesten verplicht een presentatie bijwonen over het signaleren en reduceren van stress.
  2. Werknemers mochten vrijwillig deelnemen aan een workshop waarin ze begeleid werden bij het veranderen van hun gedrag.
  3. Werknemers met hoge stressklachten kregen persoonlijke begeleiding.
 4. Een beleid voor het bewaken van aandacht, concentratie en rust.

De deadline voor managers en het stepped care programma zijn meteen van start gegaan. Het feedbacksysteem en het beleid voor het bewaken van aandacht heeft het bedrijf intern afgehandeld. Twee keer per jaar komt Neuro Habits terug op de werkvloer om te onderzoeken of de werkdruk en stressniveaus op het juiste niveau zit. Zo blijven wij op een wetenschappelijke wijze een vinger aan de pols houden. De cijfers liegen er niet om. Sinds onze inmenging zijn er geen nieuwe burn-out gevallen meer bijgekomen.

Ben je ook benieuwd wat Neuro Habits voor jouw bedrijf, jouw medewerkers of collega’s kan betekenen? Kijk gerust even rond op onze site, stuur een mailtje of bel ons op.

Ben je ook benieuwd wat Neuro Habits voor jou, je collega’s of je leerlingen kan betekenen? Kijk gerust even rond op onze site of neem contact op

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Hannelore Hemeltjen

Onderwijskundige

Hannelore Hemeltjen is al meer dan 25 jaar docent aardrijkskunde en een ervaren trainer in het onderwijs. Nadat ze de master Learning & Innovation succesvol heeft afgerond is ze 4 jaar lang onderwijskundig leider geweest in het VO. Haar passie ligt bij lesgeven en didactiek. Ze richt ze zich nu, naast het lesgeven in het VO, op het begeleiden en trainen van docenten en teams, die hun onderwijs willen versterken. Hannelore is vriendelijk, doeltreffend, enthousiast en kan goed luisteren.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Didactiek

Veranderkundige procesbegeleiding

hannelore

Erik Groot Koerkamp

Onderwijsexpert

Hij is al zijn hele werkzame leven in het onderwijs werkzaam op allerlei plekken en is zeker niet van plan over een paar jaar met pensioen te gaan. Daardoor is het echt je leven lang leren. Hij neemt je graag mee naar talentontwikkeling, formatief handelen, onderzoekend leren en groei-mindset. Erik is creatief, bevlogen en altijd nieuwsgierig.

Gespecialiseerd in

Onderwijsvernieuwing

Reflecteren

Differentiatie

erik-groot-koerkamp-removebg-preview

Neuro Habits gebruikt cookies om uw ervaring op onze site te optimaliseren. Door verder te gaan op onze site gaat u akkoord met ons privacybeleid en de cookies die wij verwerken.

Ronald Flohil, MSc.

Arbeid- en organisatiepsycholoog

Ronald heeft een fascinatie voor menselijk gedrag. Logisch, want hij is Arbeid- en Organisatiepsycholoog. Tijdens zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in Coaching & Vitaliteit binnen organisaties. Hij komt snel tot de kern en werkt oplossingsgericht om tot blijvende gedragsverandering te komen. Ronald is energiek, vriendelijk en analytisch. 

Gespecialiseerd in

Coaching

Vitaliteit

Gedragsverandering

Neuro_Habits_Ronald

Drs. Loes Kreemers

Duurzaamheidspsycholoog

Loes is gespecialiseerd in groen gedrag. Ze is projectleider en onderzoeker bij het lectoraat psychologie voor een duurzame stad bij de Hogeschool van Amsterdam. Hier doet ze onderzoek naar de gedragsverandering die van belang is voor de transitie naar een duurzame maatschappij. Loes studeerde sociale psychologie om te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar gedragsverandering en zelf-compassie. Loes helpt beleidsmakers om duurzame keuzes aantrekkelijk te maken voor breder publiek en adviseert Neuro Habits bij casussen die gaan over groen gedrag.

Gespecialiseerd in

Duurzaamheid

Groen gedrag

Arbeid & Organisatie

neuro-habits-4

Dr. Inge Wolsink

Arbeid en organisatie psycholoog

Sociaal, slim, gepassioneerd en creatief. Inge is gepromoveerd als arbeid & organisatie psychologe en deed onderzoek naar proactief gedrag en creativiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar promotie-traject ondervond ze zelf de consequenties van hevige stress. Tijdens haar herstel specialiseerde ze zich in de wetenschap achter stress, en volgde een opleiding tot yoga docent in India. Nu helpt ze organisaties en particulieren om op een gezonde manier creativiteit en effectiviteit te bevorderen, en stress te signaleren en reduceren.

Gespecialiseerd in

Stress

Creativiteit

Mindfulness

animatie-website-inge_004

Jay Borger, MSc.

Biopsycholoog

Jay is afgestudeerd als psychobioloog en altijd gepassioneerd geweest over hoe je wetenschappelijke kennis kan gebruiken om mensen fitter en gezonder te maken. Tijdens zijn studiejaren kreeg hij snel door dat er veel informatie is die niet wordt toegepast in de praktijk. Bij Neuro Habits draagt hij zijn kennis over naar de praktijk. Jay is vriendelijk, zorgvuldig en gedreven en staat altijd open voor een gesprek.

Gespecialiseerd in

Gezond gedrag

Slaap

Stress

jay

Drs. Daniël H. D. Maij

Psychiater / adviseur

Daniël is de broer van David. Hij is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft advies vanuit zijn functie als psychiater bij de GGZ-instellingen Parnassia en Antes. Daniël is gespecialiseerd en opleider in de verslavingspsychiatrie en weet zodoende ook alles van gewoontevorming. Daniël’s advies wordt altijd ingewonnen bij verslavingsproblematiek of bij het gebruik van medicijnen. Dit is belangrijk, want psychologen hebben geen geneeskunde gestudeerd en psychiaters wel.

Gespecialiseerd in

Geneeskunde

Arts

Verslaving

Roos Hijner, MSc.

Gedragspsycholoog

Roos wilde vroeger astronaut worden, maar besloot met beide benen op de grond te blijven staan en studeerde af als Psycholoog Arbeid & Gezondheid. Ze is het liefst dagelijks bezig met onderwerpen die er echt toe doen op het snijvlak van mens, welbevinden op het werk en leven lang ontwikkelen. Je mag haar dan ook altijd wakker maken voor een goed gesprek over motivatie, vitaliteit, werkplezier en onderwijs. Roos is bevlogen, nieuwsgierig, betrokken en enthousiast.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Vitaliteit

Werkgeluk

Neuro_Habits_Roos

Dr. Sanne de Wit

Klinisch psycholoog / adviseur

Dr. Sanne de Wit is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft onafhankelijk advies vanuit haar functie als universitair hoofddocent en gewoonteonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van Zelfi, de mobiele applicatie waarmee we onderwijsinstellingen helpen zodat leerlingen en studenten betere leren plannen, reflecteren en concentreren.

Gespecialiseerd in

Klinische psychologie

Gewoontevorming

Zelfi

sanne_gif

Dr. David L. R. Maij

Neuropsycholoog

David komt uit een onderwijsgezin en raakte gebiologeerd door de psychologie van leren en gedragsverandering. David is psycholoog NIP, haalde masters in klinische gezondheidspsychologie en cognitieve neurowetenschappen en promoveerde in de gedragswetenschappen. Zijn passies liggen bij gezondheidsgedrag en het onderwijs. David is kritisch, creatief en vriendelijk. Moeilijke dingen legt hij je makkelijk uit.

Gespecialiseerd in

Gewoontevorming

Onderwijs

Brein

david
Stel ons een vraag
Stel nu je vraag via Whatsapp
Hi! 👋
Hoe kunnen wij helpen?