geit-blog-8

Diversiteit en inclusiviteit – een voorbeeld van een case

Bij een internationaal IT-bedrijf waren diversiteit en inclusiviteit begrippen die steeds vaker het onderwerp van gesprek waren. Een vragenlijst onder werknemers bracht een aantal problemen aan het licht. Zo was het werknemersbestand voornamelijk blank en hoogopgeleid. Daarnaast voelden minderheden zich achtergesteld bij promoties en het bespreken van nieuwe ideeën. Neuro Habits werd ingehuurd om te helpen om de eerste stappen te zetten naar meer diversiteit en een inclusiever beleid.

 

Diagnose

In lijn met onze vaste aanpak hebben we het probleem eerst grondig geanalyseerd. Uit een data-analyse kwam naar voren dat er ruimte voor verbetering was op drie gebieden.

  1. Aannamebeleid: De mensen die aangenomen worden zijn vaak dezelfde soort mensen als de mensen die er al werken.
  2. Diversiteit: De bedrijfscultuur is behoorlijk homogeen. Zo zijn er veel WEIRD (Western, Educated, Industrialized, Rich & Democratic) werknemers. Daarnaast is de man-vrouw verdeling over het gehele bedrijf genomen redelijk verdeeld, maar de mannen zitten vooral in IT en de vrouwen in HR.
  3. Culturele opvattingen: De werknemers zijn afkomstig van verschillende landen, wat weleens voor onbegrip zorgt.
Neuro Habits inclusiviteit diversiteit
Een gebrek aan nieuwe ideeën kan het gevolg zijn van een te homogene werkcultuur.

Interventie

In overleg met HR is besloten om een reeks lezingen en workshops te verzorgen waarin we de wetenschap over gedragsverandering, diversiteit, inclusiviteit en (culturele) vooroordelen uitleggen.

 

1. Gedragsverandering in zeven STAPPEN (workshop)

De meeste boeken en workshops proberen mensen te informeren of motiveren. Maar tijdens mijn studie leerde ik al dat informatie en motivatie (onder het gedeelte “Self-Affirmation Interventions to Change Health Behaviors”) slechts een klein onderdeel zijn van gedragsverandering. In deze workshop leggen we aan de hand van zeven wetenschappelijk onderbouwde stappen (onze 7 STAPPEN methode) uit hoe je informatie kunt omzetten naar gedrag. Het is dus eigenlijk een beetje de 1.1 van alle workshops, want als je niet weet hoe je informatie moet omzetten naar concreet gedrag dan gaat de informatie het ene oor weer in en het andere oor weer uit. Vraag maar eens aan je collega’s hoeveel ze van de vorige workshop die jullie hebben gehad daadwerkelijk geïmplementeerd hebben. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze 7 STAPPEN-methode? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis onze infographic.

 

2. (Onbewuste) vooroordelen (lezing)

Vooroordelen hebben we allemaal. Sommige vooroordelen zijn bewust – je hebt er een duidelijke mening over. Andere vooroordelen zijn onbewust – je weet niet eens dat je ze hebt. We denken soms dat we onbevooroordeeld keuzes maken, maar niets is minder waar. Niemand maakt volledig onbevooroordeeld keuzes. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn en we kunnen er ook lang niet altijd wat aan doen. Maar het kan wel enorm vervelende gevolgen hebben. Zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder van het zogeheten doll (pop) experiment. Dit laat goed zien hoe zelfs jonge kinderen al bevooroordeelde keuzes maken door toedoen van de culturele normen van de maatschappij waarin ze zijn grootgebracht. In de lezing gaan we in op hoe vooroordelen worden gevormd in het brein en wat voor type vooroordelen er zijn. Verder laten we de consequenties zien en gaan we uitvoerig in op hoe je vooroordelen kunt aanpakken op de werkvloer en hoe je bevooroordeelde beslissingen kunt minimaliseren.

 

3. Diversiteit & Inclusiviteit (lezing)

Diversiteit is een enorm moeilijk begrip. Voor het ene bedrijf betekend het iets anders dan voor het andere bedrijf. Het is bijvoorbeeld niet voor alle bedrijven wenselijk om een breed scala aan persoonskenmerken diversiteit na te streven. Zo is er bij sommige bedrijven een bepaalde mate van kennis nodig waardoor werknemers voornamelijk hoogopgeleid zullen zijn. Bij andere bedrijven zal er door de ligging van het bedrijf een werknemersbestand zijn van een bepaalde etniciteit. Zo zal een gemiddeld bedrijf in China weinig blanke werknemers hebben.

Door de complexiteit van diversiteit proberen we eerst met de opdrachtgever tot een definitie te komen die werkbaar is en waar alle werknemers zich achter scharen. Vervolgens laten we zien dat diversiteit zowel positieve (creativiteit, flexibiliteit en financiële resultaten) nals negatieve gevolgen kan hebben (vooroordelen, frictie en communicatieproblemen)De oplossing zit in inclusiviteit). De vruchten van diversiteit kunnen pas geplukt worden in een inclusief werkklimaat. Daarom leggen we in de lezing uit aan de hand van wetenschappelijk onderzoek hoe bedrijven een inclusieve bedrijfscultuur kunnen krijgen. Kernwoorden zijn daarbij communicatie, monitoren, authenticiteit en omgaan met weerstand.

Neuro Habits diversiteit voordelen
Dit model van Carter en Phillips laat zien dat diversiteit zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor bedrijven. Door een inclusief klimaat te creëren kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze wel de voordelen, maar niet de nadelen krijgen.

 

4. Aannamebeleid (workshop voor HR)

Voor het verkrijgen van een diverse groep werknemers is een belangrijke rol weggelegd voor het aannamebeleid. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat we vaak werknemers aannemen die lijken op ons, door toedoen van onze similarity bias. Dit doen we meestal niet bewust en het is daardoor ook moeilijk te veranderen. Wat je het best kunt doen is de situatie waarin mensen keuzes maken op zo’n manier te veranderen dat onbewuste processen en vooroordelen weinig kans krijgen. Neem bijvoorbeeld een cv. Je kunt die meteen openen en lezen, of je kunt eerst een collega eigenschappen laten weghalen (zoals in de afbeelding hieronder) die geen invloed zouden moeten hebben op het wel of niet aannemen van een persoon (bijvoorbeeld de naam, geboortedatum, specifieke school waar iemand naar toe is geweest en iemands geboorteplaats). Verder gaan we in de workshop in op hoe onbewuste processen ervoor zorgen dat we vaak mensen aannemen die enigszins lijken op ons. We trainen daarnaast deelnemers om vooroordelen te herkennen (bias training). En we gaan in op tal van manieren waarop we de context kunnen veranderen om beslissingen vrij te maken van onbewuste processen.

Om ervoor te zorgen dat vooroordelen en onbewuste processen minder kans krijgen bij belangrijke beslissen is het belangrijk dat de context waarin die keuzes worden gemaakt aangepast worden. In deze afbeelding is een cv aangepast.

 

Wil je weten wat de opdrachtgever ervan vond? Lees zelf maar:

“Neuro Habits has been a valuable partner to us during 2019. Neuro Habits has facilitated several trainings, workshops and lectures on topics like unconscious bias – how can we improve our inclusivity efforts and on personal effectiveness topics like stress management and behavioural change management. The trainers are knowledgeable, enthusiastic and engaging.”

Ben je ook benieuwd wat Neuro Habits voor jou, je collega’s of je leerlingen kan betekenen? Kijk gerust even rond op onze site of neem contact op

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Hannelore Hemeltjen

Onderwijskundige

Hannelore Hemeltjen is al meer dan 25 jaar docent aardrijkskunde en een ervaren trainer in het onderwijs. Nadat ze de master Learning & Innovation succesvol heeft afgerond is ze 4 jaar lang onderwijskundig leider geweest in het VO. Haar passie ligt bij lesgeven en didactiek. Ze richt ze zich nu, naast het lesgeven in het VO, op het begeleiden en trainen van docenten en teams, die hun onderwijs willen versterken. Hannelore is vriendelijk, doeltreffend, enthousiast en kan goed luisteren.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Didactiek

Veranderkundige procesbegeleiding

hannelore

Erik Groot Koerkamp

Onderwijsexpert

Hij is al zijn hele werkzame leven in het onderwijs werkzaam op allerlei plekken en is zeker niet van plan over een paar jaar met pensioen te gaan. Daardoor is het echt je leven lang leren. Hij neemt je graag mee naar talentontwikkeling, formatief handelen, onderzoekend leren en groei-mindset. Erik is creatief, bevlogen en altijd nieuwsgierig.

Gespecialiseerd in

Onderwijsvernieuwing

Reflecteren

Differentiatie

erik-groot-koerkamp-removebg-preview

Neuro Habits gebruikt cookies om uw ervaring op onze site te optimaliseren. Door verder te gaan op onze site gaat u akkoord met ons privacybeleid en de cookies die wij verwerken.

Ronald Flohil, MSc.

Arbeid- en organisatiepsycholoog

Ronald heeft een fascinatie voor menselijk gedrag. Logisch, want hij is Arbeid- en Organisatiepsycholoog. Tijdens zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in Coaching & Vitaliteit binnen organisaties. Hij komt snel tot de kern en werkt oplossingsgericht om tot blijvende gedragsverandering te komen. Ronald is energiek, vriendelijk en analytisch. 

Gespecialiseerd in

Coaching

Vitaliteit

Gedragsverandering

Neuro_Habits_Ronald

Drs. Loes Kreemers

Duurzaamheidspsycholoog

Loes is gespecialiseerd in groen gedrag. Ze is projectleider en onderzoeker bij het lectoraat psychologie voor een duurzame stad bij de Hogeschool van Amsterdam. Hier doet ze onderzoek naar de gedragsverandering die van belang is voor de transitie naar een duurzame maatschappij. Loes studeerde sociale psychologie om te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar gedragsverandering en zelf-compassie. Loes helpt beleidsmakers om duurzame keuzes aantrekkelijk te maken voor breder publiek en adviseert Neuro Habits bij casussen die gaan over groen gedrag.

Gespecialiseerd in

Duurzaamheid

Groen gedrag

Arbeid & Organisatie

neuro-habits-4

Dr. Inge Wolsink

Arbeid en organisatie psycholoog

Sociaal, slim, gepassioneerd en creatief. Inge is gepromoveerd als arbeid & organisatie psychologe en deed onderzoek naar proactief gedrag en creativiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar promotie-traject ondervond ze zelf de consequenties van hevige stress. Tijdens haar herstel specialiseerde ze zich in de wetenschap achter stress, en volgde een opleiding tot yoga docent in India. Nu helpt ze organisaties en particulieren om op een gezonde manier creativiteit en effectiviteit te bevorderen, en stress te signaleren en reduceren.

Gespecialiseerd in

Stress

Creativiteit

Mindfulness

animatie-website-inge_004

Jay Borger, MSc.

Biopsycholoog

Jay is afgestudeerd als psychobioloog en altijd gepassioneerd geweest over hoe je wetenschappelijke kennis kan gebruiken om mensen fitter en gezonder te maken. Tijdens zijn studiejaren kreeg hij snel door dat er veel informatie is die niet wordt toegepast in de praktijk. Bij Neuro Habits draagt hij zijn kennis over naar de praktijk. Jay is vriendelijk, zorgvuldig en gedreven en staat altijd open voor een gesprek.

Gespecialiseerd in

Gezond gedrag

Slaap

Stress

jay

Drs. Daniël H. D. Maij

Psychiater / adviseur

Daniël is de broer van David. Hij is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft advies vanuit zijn functie als psychiater bij de GGZ-instellingen Parnassia en Antes. Daniël is gespecialiseerd en opleider in de verslavingspsychiatrie en weet zodoende ook alles van gewoontevorming. Daniël’s advies wordt altijd ingewonnen bij verslavingsproblematiek of bij het gebruik van medicijnen. Dit is belangrijk, want psychologen hebben geen geneeskunde gestudeerd en psychiaters wel.

Gespecialiseerd in

Geneeskunde

Arts

Verslaving

Roos Hijner, MSc.

Gedragspsycholoog

Roos wilde vroeger astronaut worden, maar besloot met beide benen op de grond te blijven staan en studeerde af als Psycholoog Arbeid & Gezondheid. Ze is het liefst dagelijks bezig met onderwerpen die er echt toe doen op het snijvlak van mens, welbevinden op het werk en leven lang ontwikkelen. Je mag haar dan ook altijd wakker maken voor een goed gesprek over motivatie, vitaliteit, werkplezier en onderwijs. Roos is bevlogen, nieuwsgierig, betrokken en enthousiast.

Gespecialiseerd in

Onderwijs

Vitaliteit

Werkgeluk

Neuro_Habits_Roos

Dr. Sanne de Wit

Klinisch psycholoog / adviseur

Dr. Sanne de Wit is geen medewerker van Neuro Habits, maar geeft onafhankelijk advies vanuit haar functie als universitair hoofddocent en gewoonteonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van Zelfi, de mobiele applicatie waarmee we onderwijsinstellingen helpen zodat leerlingen en studenten betere leren plannen, reflecteren en concentreren.

Gespecialiseerd in

Klinische psychologie

Gewoontevorming

Zelfi

sanne_gif

Dr. David L. R. Maij

Neuropsycholoog

David komt uit een onderwijsgezin en raakte gebiologeerd door de psychologie van leren en gedragsverandering. David is psycholoog NIP, haalde masters in klinische gezondheidspsychologie en cognitieve neurowetenschappen en promoveerde in de gedragswetenschappen. Zijn passies liggen bij gezondheidsgedrag en het onderwijs. David is kritisch, creatief en vriendelijk. Moeilijke dingen legt hij je makkelijk uit.

Gespecialiseerd in

Gewoontevorming

Onderwijs

Brein

david
Stel ons een vraag
Stel nu je vraag via Whatsapp
Hi! 👋
Hoe kunnen wij helpen?